Slik fyrer du riktig

Et stort antall branner oppstår på grunn av feil bruk, uhell, monteringsfeil eller uaktsomhet i forbindelse med fyringsanlegg.

Fire grunner til å fyre riktig

Miljøvennlig

Fyrer du riktig, reduserer du sot- og partikkelutslippene og bidrar dermed til mindre lokal luftforurensning.

Klimavennlig

Ved er en fornybar energikilde og derfor et klimavennlig alternativ til fossil oppvarming. Sot fra vedfyring kan medføre dårligere luftkvalitet lokalt og dette er enda en grunn til å fyre riktig. Riktig vedfyring reduserer disse negative effektene.

Lønnsomt og effektivt

Fyrer du riktig, utnyttes veden bedre og du oppnår inntil dobbelt så mye varme.

Trygt og brannsikkert

Fyrer du riktig, får ildstedet en mer skånsom behandling. Dette betyr mindre behov for vedlikehold, renere glass og redusert risiko for sot- og pipebrann. Vedfyring sørger også for varme ved strømbrudd.

Slik fyrer du riktig

Stable veden rett

  • Bruk vedkubber nederst og en blanding av opptenningsved og 2-3 opptenningsbriketter øverst.
  • Bruk KUN tørr ved. Tørr ved veier lite og har dype sprekker. Bruk gjerne en fuktmåler hvis du er usikker.
  • Bruker du fuktig ved (med mer enn 20 % fuktighet), blir sot- og partikkelutslippene 10 til 30 ganger så store.
     

Tenn i fra toppen

  • Opptenning fra toppen gir raskere oppvarming av brennkammeret, som gjør at man hurtig får god trekk i ovnsrør og pipe, mer oksygen til flammene og høyere temperatur. Flammene på toppen sørger for å varme opp kubbene under slik at disse avgir de gassene som gjør at bålet brenner og holdes ved like. Bruk opptenningsbriketter for å sikre rask nok antenning av opptenningsveden på toppen så unngår du unødvendig røyk i opptenningsfasen.
  • Langsom opptenning og lav temperatur fører til at svevestøvet (mikroskopiske partikler som blir med helt ned i lungene når de pustes inn) blir mangedoblet.

 

Sørg for nok luft

  • Pass på at det kommer nok luft inn i huset, slik at ovnen får nok luft til forbrenningen. Kjøkkenvifte, baderomsvifte og ventilasjonsanlegg som drar luft ut av huset reduserer trekken i pipa. Åpne alle ventiler i ovnen. Ved oppfyring kan du gjerne sette døren i ildstedet på gløtt til det brenner godt.
  • Lufttilførselen justeres med ventiler på ildstedet. La ventilene være åpne inntil ovnen har blitt varm.  Det er viktig å ikke stenge spjeldet(ene) så mye at flammene dør ut. Veden skal alltid brenne med synlige flamme.
  • Fyring uten synlig flamme dobler utslippene av kullos og partikler.

 

fyr i ovnen - Klikk for stort bildeBruk tørr ved, fyr i fra toppen og sørg for nok luft (Fotot: Endre Dahlen/NORBR)