Høysesong for boligbranner – sjekk røykvarsleren 1. desember

I løpet av de siste fem årene har det vært til sammen 381 branner og branntilløp i boliger i Nordmøre og Romsdal brann og redning sitt ansvarsområde. Det viktigste tiltaket for å ha en god brannsikkerhet i egen bolig er å ha fungerende røykvarslere. Sjekk røykvarslerne på Røykvarslerdagen 1. desember. 

Nordmøre og Romsdal brann og redning IKS (NORBR) dekker de seks kommunene Sunndal, Tingvoll, Gjemnes, Molde, Rauma og Aukra. De siste fem årene har det til sammen vært 381 branner og branntilløp i boliger i disse kommunene. 
- Det er mange forskjellige årsaker til boligbranner og branntilløp, der også skadeomfanget varierer veldig. Likevel er det en ting som vi ser gang på gang: Det er at fungerende røykvarslere redder liv! En røykvarsler som fungerer slik den skal gir deg bedre tid på å evakuere og ofte er denne ekstra tiden avgjørende for utfallet, sier leder forebyggende avdeling i NORB Jon Børge Horneland. 

Alle boliger skal ha røykvarslere eller brannalarmanlegg og du må ha minst én varsler i hver etasje. Røykvarslere bør testes jevnlig og hver gang du har vært bortreist over lengre tid. Det er også en fordel å støvsuge den jevnlig. Det øker varslerens levetid.

- Røykvarslerdagen 1. desember er en viktig påminnelse om å ta brannsikkerheten på alvor når vi nå går inn i en tid hvor det tradisjonelt oppstår mange branner. Det viktigste du kan gjøre for brannsikkerheten i hjemmet, er å sjekke at alle røykvarslerne i boligen virker som de skal. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når døren mellom rommene er lukket, sier Horneland.

Røykvarsler og batteri - Klikk for stort bilde

Flere røykvarslere gir økt trygghet. Har du en bolig med mange rom eller flere etasjer bør du koble røykvarslerne sammen, slik at alle varslerne piper samtidig ved brann. Dette kan gi deg verdifull tid til å evakuere, for eksempel hvis en brann starter i kjelleren og du sover i andre etasje. Det kan være med på å redde liv.

Røykvarslere skal normalt byttes ut etter åtte til ti år. Se etter produksjonsdato på baksiden. I rom med mye støv og skitt kan detektoren bli ustabil og ha kortere levetid. 

- Levende lys, peiskos, bruk av komfyr og mer bruk av elektrisk utstyr utgjør en ekstra risiko i julen, særlig i kombinasjon med inntak av alkohol. Gjør det derfor til en huskeregel å sjekke røykvarslerne og bytt batteri ved behov på Røykvarslerdagen 1. desember, sier Horneland.

Røykvarslerdagen er et samarbeid mellom Brannvernforeningen, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, Det lokale eltilsyn, brannvesenet og Gjensidige.

På røykvarslerdagen.no finner du nyttig informasjon om tiltak som bedrer brannsikkerheten.