Hendelser i forbindelse med komfyren stod for 79 utrykninger i Møre og Romsdal i 2020

Brann- og redningsvesenet i Møre og Romsdal rykket i 2020 ut til 79 branner og branntilløp på komfyren. I hovedsak tørrkokinger. En komfyrvakt kan løse problemet og bidra til å redde liv og verdier.

– Mange sitter nok på en historie om da det holdt på å gå skikkelig galt på kjøkkenet. Enten om da det ringte på døren, eller da babyen begynte å skrike på soverommet. Litt uoppmerksomhet er alt som skal til. Det kan fort gå fra matos til farlige branngasser, og i verste fall kan det oppstå brann, sier Endre Dahlen kommunikasjonsansvarlig i Nordmøre og Romsdal brann og redning IKS (NORBR). I 2020 rykket mannskaper fra NORBR ut til 20 branntilløp på komfyr.
 
Det er krav til komfyrvakt i alle nye boliger og ved oppussing av kjøkken der det legges opp ny kurs til komfyren. De samme reglene gjelder for fritidsboliger. Komfyrvakter får du kjøpt hos elektronikkbutikker, kjøkkenbutikker og i nettbutikker.

– De fleste komfyrbranner skyldes uoppmerksomhet og ikke tekniske feil ved produktet. Det er viktig å være oppmerksom og til stede når man lager mat, selv om det kan være lett å bli distrahert av telefoner, besøk eller andre forstyrrelser, sier Dahlen.

Slik fungerer komfyrvakten

Komfyrvakten består av en sensor og en strømbryter og er enkel å installere. Sensoren overvåker kokeplatene. Hvis sensoren oppdager fare for brann, utsløser den en alarm. Om ingen reagerer på denne, gir sensoren beskjed til en bryter om å kutte strømmen til komfyren.
–Det er også viktig å rengjøre ventilator jevnlig og passe på at det ikke ligger brennbare ting for nær koketoppen. En ventilator full av fett kan fort bidra til raskere spredning av en brann i en gryte på koketoppen, sier Dahlen.
LES MER OM KOMFYRVAKT HER.

En komfyrvakt kan hindre et branntilløp dersom man er uheldig og glemmer en gryte på koketoppen.


Komfyrvaktkampanjen

Onsdag 10. februar arrangeres en nasjonal komfyrvaktkampanje for å få økt oppmerksomhet om de mange komfyrbrannene. Under kampanjen vil brann- og redningsvesenet og det lokale eltilsyn ha lokale aktiviteter over hele landet. Som del av kampanjen vil det bli delt ut 250 komfyrvakter til noen som trenger det rundt om i landet.

 

Komfyrvaktkampanjen er en del av «Alt vi kan mot brann», som er en nasjonal satsing på brannforebyggende arbeid målrettet mot risikoutsatte grupper. Bak «Alt vi kan mot brann» står DSB, Norsk brannvernforening, Finans Norge, Norsk brannbefals landsforbund, Feiermesterens landsforening, Nelfo, Branninformasjonsforum, det lokale eltilsyn og sakkyndige selskap.

Ta gjerne kontakt med oss eller ditt lokale el-tilsyn dersom du har spørsmål om el-sikkerhet, komfyrvakt eller andre brannsikkerhetstiltak.

DLE i vårt ansvarsområde:
Sunndal Energi Nett AS
Istad Nett
Rauma Energi
NEAS Møre og Romsdal

 

Komfyrvakt beregnet for ettermontering består av en sensor som varsler koblingsboksen ved for høy temperatur. Koblingsboksen plasseres mellom koketopp og veggmontert stikkontakt og vil kutte strømmen dersom man ikke foretar seg noe etter varsling.